Fire Spirit

Lucrare semnata de Daniel Pop. Anul executiei este 2016. Suprafata totala placata 9 mp. Volumetrie din placi de rigips, plasa si adeviz piatra. Amplasament in Iasi - proprietate privata

Spiritul Focului (2016)

“O stivă de pietre încetează să fie o simplă stivă de pietre atunci când un singur om o contemplă, imaginându-si o catedrală”. - Antoine de Saint- Exupéry

Firekultur s-a născut în anul 2016 cu “Spiritul focului”, o primă lucrare monumentală ce prevestea un lung șir de compoziții de mari dimensiuni despre simbolistica focului.

Considerat cauză si motor al vieții, purificator și distrugător, venerat și personificat, simbol al mitologiilor lumii si istoriei civilizatiilor, prieten și dușman al omului, focul este elementul fără de care ceramica, denumită și “arta focului”, nu ar fi posibilă. Iar ceramica, așa cum afirmă istoricul de artă Herbert Read, “este cea mai simplă și cea mai dificilă fiindcă e cea mai abstractă”.

Focul luminează drumul, focul curăță și vindecă, focul purifică, focul e flămând și distrugător în incendiile devastatoare. Dar ce se întâmplă când în jurul focului “se adună oamenii buni”, când focul devine un spirit al casei si al căminului? Odată înfrântă teama innăscută a omului de a manipula focul începe una dintre cele mai pasionante aventuri ale umanității, olăritul. Daniel Pop (Firekultur) nu este olar și nici ceramist. Este inventator de forme monumentale din ceramică. Preocupările lui vizează experimentul formei, cuceririle tehnice si arderile multiple. Lucrarile lui radiografiază amprenta unor structuri cromatice controlate fiind studiul a sute de experimente repetate. Sunt expresii ale unor forme abstracte, ce îndeplinesc funcții utilitare.

“Spiritul focului” e primul șemineu realizat de Firekultur, un pretext și o manieră de a inventa forme în vederea studierii artelor focului. Procesul a durat 9 luni  de schițe si desene conceptuale, de tehnici si tehnologii de ardere, de biscuitări și glazurări succesive, de experimente reușite și eșecuri. Asemenea unui designer, dar departe de a produce lucrări de serie, Daniel Pop intervine în procesul de realizare a pieselor manual, repetând aidoma unei mașinării un număr nelimitat de piese ceramice, un mozaic tridimensional.

În cursul execuției apare hazardul, se strecoară imperfecțiuni ale modelajului și mici greșeli neobservate, ce conferă proiectului calitatea de unicat. Cu o ambientare atent studiată, imaginată de biroul de arhitectură Contur Studio, in spiritul interioarelor din Provence, un proiect tehnic asistat de un specialist în șeminee, “Spiritul focului” coexistă într-o armonie deplină, în care beneficiarul, pasionat colecționar de artă, devine fericitul posesor al primei lucrări Firekultur. Așadar, 2016 e anul in care Firekultur debutează în spațiul public și privat cu o ambientale menită a defini și particulariza un spațiu arhitectural și de a crea un punct de interes cultural.

“Spiritul focului” este un prim omagiu adus ceramicii în genere, o ofertă în domeniul ceramicii monumentale, o manifestare culturală a arhitecților care arată recunoaștere pentru cultura ambientului dar și o onorare a beneficiarului care creează premisele unei astfel de comenzi"


text: Ramona Biciușcă